Pieslēgties
Otrdiena, Oktobris 21, 2014

Aktuāli

Mans Dikāna diētas stāsts

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Diezgan strauji jūtams jau tik populārās Dikāna diētas uzplaukums visapkārt mums. Daudzi no jums atrod Mammu mākslu pēc šādiem jautājumiem: "Kas ir Dikāna diēta?", "Dikāna diētas atsauksmes". Tā kā līdz šim lapā varēja atrast tikai receptes Dikāna diētas piekritējiem, tad nu ir pienācis laiks arī uzrakstīt dažos punktos svarīgāko par šo ēšanas veidu un kāda tad ir mana pieredze ar to. 

Sākšu ar to, kas motivēja mani pievērsties Dikāna diētai. 

1 Pirmkārt jau liekais svars. Tam šī diēta ir paredzēta. Es sāku šo ceļojumu ar domu atbrīvoties no gandrīz 14 nevajadzīgiem kilogramiem, kas tikai apgrūtina manu dzīvi un neļauj justies tik labi, cik es vēlētos. Nu jau ir pagājušas 3.5 nedēļas, kopš ēdu pēc Dikāna noteikumiem un rezultāti mani pat ļoti apmierina. Esmu jau par 4.5kg vieglāka un svars turpina stabili pa 100-200g dienā kristies.

2Otrkārt, Dikāna diēta dievojas, ka varēs ēst bagātīgi un zaudēt lieko svaru. Melots nav, jo ēdu es cik gribu un kad gribu, vienīgi noteiktos produktus, par tiem mazliet vēlāk. Pēc pirmajām trim dienām, protams, uznāca vēlme pēc kanēļa smaržas, kaut kā salda, bet tas viss ir pārvarams, jo var izmantot alternatīvus saldinātājus cukura vietā. 

3Treškārt, un manuprāt vissvarīgāk, ko sapratu jau lasot grāmatu, ka šī diēta maina cilvēka uzskatus par produktu uzturvērtību un sastāvu. Es šaubos, ka es jebkad vēl varēšu bez pašpārmetumiem ēst veikalā nopērkamās desas (salami, vārītās u.c.), jo tauku tur ir nemērā daudz, pievienots cukurs un taisītas ne pa visam ne no gaļas. Tāpat diez vai es tik daudz turpināšu lietot cukuru. Esmu atradusi stēviju, lielisku dabīgu saldinātāju, kas nesatur ogļhidrātus, bet ir pat 300 reižu saldāks par cukuru. Katrā ziņā es jau tagad saprotu, ka patiesībā šī diēta iemāca ēst veselīgi, to pat īsti nedarot. Tas ir es nepārtieku tikai no eko produktiem, tomēr ļoti rūpīgi izvēlos, ko ēdīšu. Mans galvenais secinājums, kāpēc es trīs gadu laikā biju tikusi pie 14 liekiem kilogramiem - par daudz cukura un taukvielu uzturā, nevis makaroni, piena produkti vai vēl kas cits. Cukurs un dzīvnieku tauki (izņemot labos, par tiem pēc brīža) ir tas, kas mums nav vajadzīgs tik daudz, cik tas ir produktu sastāvā, līdz ar to uzkrājas rezervēs - a ja nu kādreiz ievajagas. Būsim atklāti, cik daudzi gan no mums tik tiešām regulāri apmeklē sporta zāli, lai notērētu lieko cukuru un taukus? 

Kas tad īsti ir Dikāna diēta? 

Tātad, īsumā maniem vārdiem, kā es to visu saprotu...

Dikāna diēta sastāv no 4 fāzēm: Uzbrukuma, Kruīza, Nostiprināšanas un Stabilizācijas fāzēm

1Uzbrukuma fāze ilgst no 3-10 dienām, atkarībā no lieko kg daudzuma un vēlamā rezultāta. Šajā fāzē drīkst ēst tikai proteīnus jeb olbaltumvielas. Šo uzturvielu galvenie avoti ir gaļa, zivis, olas, piena produkti. Dikāna diētā var ēst neierobežoti daudz liesas gaļas, liesas kūpinātas gaļas (cūkgaļa, jērs, pīles un zosis nav liesas), zivis, visus jūras produktus bez izņēmuma un nesatraucoties par to taukiem, jo tie ir veselīgi sirdij. Tāpat olas, vājpiena produktus, bet vislabāk beztauku grieķu jogurtus. Visās diētas fāzēs jādzer daudz ūdens, lai liekās vielas labāk iztīrītos no organisma. Organisma attīrīšanai arī jāēd 1.5 ēd.k. auzu kliju dienā, tieši auzu kliju, nesajauciet.

Kāpēc olbaltumvielas? Jo tās ir sarežģītākas savā uzbūvē nekā tauki un ogļhidrāti, tāpēc organisms pats jau patērē kilokalorijas (enerģiju), lai vispār sašķeltu olbaltumvielu molekulas, tādējādi mēs uzņemam mazāk enerģijas, nekā norādīts produkta uzturvērtībā.

Turklāt, olbaltumvielas mūsu organisms nevar saražot pats (vismaz daļu no tām), tieši tāpēc to izslēgšana no uztura var negatīvi ietekmēt mūsu veselību. Sava doma tajā visā ir. Vēl šajā fāzē ir jāstaigā 20min dienā un jāatsakās no liftiem un eskalatoriem (tas attiecas uz turpmāko dzīvi).
Uzbrukuma fāzē svars acīmredzami krīt. Es joprojām sveros katru rītu un nevaru vien nopriecāties.

Precīzu informāciju par 4 fāzēm un atļautajiem produktiem katrā no tām vari atrast Dikāna diētas oficiālajā mājaslapā, kur arī vari noteikt, cik kilogramus Tev vajadzētu nomest, lai varētu elpot brīvāk.

2Kruīza fāze. Šī fāze ilgst tik ilgi, kamēr jūs sasniedzat savu vēlamo svaru. Šīs fāzes ilgumu var aprēķināt augstāk norādītajā saitē. Kas mainās attiecībā pret uzbrukuma fāzi? Nāk klāt dārzeņu dienas. Katru otro dienu drīkst pie tām pašām neierobežotā daudzuma olbaltumvielām likt klāt dārzeņus, tikpat kā visus, izņemot kartupeļus, pākšaugus (ja kāds tos uzskata par dārzeņiem), kukurūzu, jo šie satur par daudz cietes, kas ir ļoti liels enerģijas avots. Dārzeņi vislabāk svaigi, bet var apstrādāt termiski, galvenais - bez eļļas. Jāēd nu jau 2 ēd.k. auzu kliju dienā un jāstaigā 30min.

Kruīza fāzē svars sāk lēkāt, vismaz man katru otro dienu daļa no zaudētajiem pārsimt gramiem ir atpakaļ un tad atkal nokrīt par divtik vairāk. Vidējā pašlaik zaudētā ikdienas masa ir 125g, un man šī fāze turpināsies līdz ~aprīlim (raksts top februārī), kad sasniegšu savu nosprausto mērķi. Motivācija ir un to pastiprina arvien labāk pieguļošās drēbes, un ne tik ļenganās rokas :) 

3Nostiprināšanas fāze, kad vēlamais svars sasniegts, ir pati velnišķīgākā, jo šķiet, ka viss, nu jau var ēst kā grib. Par šo es rakstu tīri teorētiski, jo pati esmu otrajā fāzē. Noteikti nedrīkst palaisties un vajag klausīt noteikumiem. Zinu piemērus, kuri šeit atsākuši ēst un nu ir atpakaļ vecajā svarā un vēl dabūjuši pa virsu. Organisms nav muļķis, visu atceras. 

Tātad, trešajā fāzē sākam likt klāt cietu saturošus produktus un augļus. Viena porcija augļu dienā, izņemot banānus, vīnogas, ķiršus, riekstus, žāvētus augļus to augstā cukura satura dēļ. Vislabāk izvēlēties ābolus, zemenes un avenes, meloni, arbūzu, greipfrūtu, tad kivi, persikus, bumbierus, nektarīnus, mango. Papildus var ēst 2 pilngraudu maizes šķēles dienā un 40g siera (vēlams cieta vai puscieta). Pats jaukākais, ka var atgriezties pie makaroniem un pākšaugiem, tos nu atļauts ēst 2 porcijas nedēļā. Makaroni, protams, bez liekas eļļas un taukiem, bez biezas krievijas siera kārtas virsū, bet ar drusciņu cietā siera svaigā tomātu mērcē. Atļauts ir arī kuskuss, bulgurs, lēcas un citi pākšaugi. Arī rīsi un kartupeļi, bet ja var, tad labāk no šiem izvairīties. 

Pats labākais, ka šajā fāzē drīkstam baudīt 2 svētku mielastus nedēļā. Tas ir viena ēdienreize, kas sastāv no priekšēdiena, galvenā ēdiena, deserta un vīna glāzes. Jā arī alkohols bija līdz šim aizliegts. Turklāt, šie mielasti nedrīkst būt secīgi, tas ir pusdienās un vakariņās. Jābūt starpā vismaz vienai ēdienreizei. Bet domāju, ka tas, kurš šajā posmā vēl nav metis mieru diētai, izbaudīs tieši to, ka mielasts ir īpašs, teiksim piektdienas vakariņas vai svētdienas ģimenes pusdienas ārpus mājas. Nedrīkst aizmirst, ka vienu reizi nedēļā jāievēro tā sauktā proteīnu diena, kad atkal ēdam tikai Uzbrukuma fāzes produktus, lai organisms atceras, ka svars jātur jaunajā robežā. Jāturpina ēst 2 ēd.k.auzu kliju dienā un jāstaigā 25min. 

Šī fāze ilgst 10 dienas par katru zaudēto kilogramu. Man tātad tā būs gandrīz 140 dienas gara, rudenī varēšu nedomāt par ierobežojumiem, lai gan zinu, ka mana uztvere tāpat būs mainījusies un ierobežojumi vairs nebūs ierobežojoši. 

4Stabilizācijas fāzē var ēst visu, ko kārojas, ir tikai 3 noteikumi visam mūžam: 1) proteīnu ceturtdienas (vai cita konstanta diena ar pieļaujamu vienas dienas novirzi, ja nu tiešām nekā nevar izgrozīties), 2) 3 ēd.k. auzu kliju dienā (es jau šīs pat nepamanu, ka apēdu), 3) nē liftiem un eskalatoriem un staigāt 20min dienā. 

Tāds, lūk, mans stāsts par pieredzi ar Dikāna diētu. Un iesaku to arī citiem, lai palīdzētu savam organismam, nenoslogojot to ar cukuru un taukiem. Šī katrā ziņā nav diēta uz pāris nedēļām, tā ir dzīvesveida maiņa, uz labu. 

 

Receptes šīs idejas realizēšanai, kad vienkārši produkti jau šķiet apnicīgi, vari atrast tepat Mammu mākslā http://www.mammu-maksla.lv/index.php/pavarmaksla/dikana-dietas-receptes-menu 

 

P.S. Daudzi šo kļūdaini latvisko par Dukāna diētu, tā ka resursus internetā latviski vari atrast, arī meklējot pēc vārdiem Dukāna diēta vai Dukāna receptes. 

Komentāri   

 
0 #2 Madara 2013-03-14 12:58
Raksta turpinājums būs aprīļa beigās, kad būšu sākusi Nostiprināšanas fāzi! ;)
Citēt
 
 
+3 #1 Una 2013-02-24 08:33
Lai Tev veicas! :-) Gaidīšu stāsta turpinājumu, jo pati tikko esmu uzsākusi šo diētu. Paldies par recešu sadaļu "dikānistiem"! Iedvesmojoši un iedrošinoši!
Citēt
 

Pievienot komentāru


Aizsardzības kods
Atjaunināt

Seko mums
Mammu māksla @ Draugiem.lv
Mammu māksla @ Facebook
@MammuMaksla
Mammu māksla @ Pininterest